Venner & valg

Hensikten med dette opplegget er å snakke om det å ta egne valg, og å stå for de valgene man har tatt. Hvordan kan man være en god venn?

Love svale

Innledning

Tid:

Det første man må gjøre, er å etablere et trygt rom for samtalen. Se lenke til «Åpent og trygt rom», og vedlegg med Powerpointpresentasjon en kan bruke. Hvis dette er første gang dere snakker om hva som er et trygt rom, vil det være lurt å bruke tid i starten på at ungdommene selv får si ting de mener er viktig.  

En god start kan være å få alle til å reise seg opp, og være med på en enkel lek eller bevegelsessang.

Her er et forslag til hva du kan si:

Jeg vil begynne med å si at du er velkommen her akkurat sånn som du er. Uansett hva du tenker og føler, om du liker gutter eller om du foretrekker jenter, eller du ikke vet helt hva eller hvem du liker, om du er fornøyd med kroppen din eller ikke – du er en bra person akkurat slik du er!

munn_ADagens økt heter Venner & Valg, og det handler blant annet overraskende nok om venner og valg. Når vi skal snakke om dette, er det viktig å forstå at vi kommer fra forskjellige plasser. Noen av dere har mange gode venner, andre har kanskje få. Noen lar valgene sine bli styrt mye av hva andre tenker, mens andre velger mest selv.  Noen har kanskje noen vanskelige opplevelser som dukker opp når jeg snakker om dette. Det er helt greit! Her skal du få være akkurat som den du er, og du deltar på dine egne premisser. Hvis du trenger det, så skal du få være i fred. Det er ikke alltid noen god grunn til at vi reagerer slik vi gjør, det er bare sånn, og det er greit! Du sier akkurat så mye du vil, og ingen forventer at du skal si noe du ikke vil. Det som blir sagt, forblir i dette rommet.

Dere skal ikke godta alt det jeg sier bare fordi jeg er voksen – vær gjerne uenig med meg! Jeg kan ikke vite hvordan det er å være deg. Vis respekt for de andre og deres meninger.

Denne økten består av en film på sju minutter og spørsmål til samtale.

Bibelfortellingen om kvinnen med brønnen med spørsmål til samtale. Dette kan brukes som samtaleopplegg etter man har sett filmen.

Denne fortellingen egner seg godt for å prate om hvordan Gud møter oss med vår sårbarhet og skam.

Denne øvelsen handler om å stå imot press fra venner. To og to går sammen og skifter på rollen som presser og forsvarer i forskjellige situasjoner.

Avslutning

Tid:

Det kan være fint å ha en hemmelighet. Men hvis du har en hemmelighet som det gjør vondt å tenke på, så må du snakke med noen om det. Det er ikke meningen at man skal være alene med det som er vanskelig, det er derfor vi har hverandre. Det vonde blir mindre vondt når en snakker om det.

Ta evt en runde og spør om det er noe de sitter igjen med fra dagens økt, eller om det er noen spørsmål helt til slutt. Vær forsiktig så du ikke starter en ny samtale, men hvis noe dukker opp så kan det tas opp igjen ved neste anledning.  Så kan avslutningen være noe slikt som:

Takk for nå, takk for at du har deltatt, det er ingen selvfølge. Ta godt vare på deg selv. Ta godt vare på hverandre! Hvis det er noe av det vi har snakket om, som av en eller annen grunn gir deg lyst til å snakke med noen, så ta kontakt med meg!