Makt & myter

Hensikten med dette opplegget er å skape refleksjon om alkoholbruk.

Innledning

Tid:

Det første man må gjøre, er å etablere et trygt rom for samtalen. Det er viktig når en skal prate om alkohol. Vi anbefaler at dette gjøres i starten av hver samling, gjerne på samme måte. Se lenke til «Åpent og trygt rom», og vedlegg med Powerpoint-presentasjon som man kan bruke. Hvis dette er første gang dere snakker om hva som er et trygt rom, vil det være lurt å bruke tid i starten på at ungdommene selv får si ting de mener er viktig for å skape et trygt rom.

En god start kan være å få alle til å reise seg opp, og være med på en enkel lek eller bevegelsessang.

HER ER ET FORSLAG TIL HVA DU KAN SI:

Jeg vil begynne med å si at du er velkommen her akkurat sånn som du er. Uansett hva du tenker og føler, om du liker gutter eller om du foretrekker jenter, eller du ikke vet helt hva eller hvem du liker, om du er fornøyd med kroppen din eller ikke – du er en bra person akkurat slik du er!

munn_ADagens økt heter Makt & myter, og vi skal snakke spesielt om alkohol og rusmidler. Når vi skal snakke om dette, er det viktig å forstå at vi kommer fra forskjellige plasser. Noen av dere har aldri smakt alkohol, noen har smakt litt, noen har kanskje drukket seg full. Noen har positive erfaringer rundt dette, og andre har negative. Noen har kanskje noen vanskelige opplevelser som dukker opp når jeg snakker om dette. Det er helt greit! Her skal du få være akkurat som den du er, og du deltar på dine egne premisser. Hvis du trenger det, så skal du få være i fred. Det er ikke alltid noen god grunn til at vi reagerer slik vi gjør, det er bare sånn, og det er greit! Du sier akkurat så mye du vil, og ingen forventer at du skal si noe du ikke vil. Det som blir sagt, forblir i dette rommet.

Dere skal ikke godta alt det jeg sier, eller det han på filmen sier, bare fordi vi er voksne – vær gjerne uenig! Jeg kan ikke vite hvordan det er å være deg. Vis respekt for de andre og deres meninger. Du kan spørre meg om absolutt alt, og jeg svarer på det meste, men ikke på alt.


Denne filmen handler om alkohol som symbol, alibi og magi.

Dette er en quiz med faktaspørsmål om alkohol, med fire svaralternativer. Quizen brukes enten som en innledning til å snakke om rus, eller som en oppsummering til slutt for å repetere.

Aldersgrupper

Tema

Avslutning

Tid:

Takk for nå, takk for at du har deltatt, det er ingen selvfølge. Ta godt vare på deg selv. Ta godt vare på hverandre! Det er din kropp og dine valg. Du må sette grenser, og respektere andres grenser. Hvis det er noe av det vi har snakket om, som av en eller annen grunn gir deg lyst til å snakke med noen, så ta kontakt!