Idoler & idealer

Hensikten med dette samtaleopplegget er å sette fokus på forskjellen mellom idealer og virkelighet, og å reflektere over hvem man blir påvirket av.

Rose

Innledning

Tid:

Det første man må gjøre, er å etablere et trygt rom for samtalen. Vi anbefaler å gjøre dette i starten av hver samling, gjerne på samme måte hver gang.  Se artikkel om «Åpent og trygt rom». Hvis dette er første gang dere snakker om hva som er et trygt rom, vil det være lurt å bruke tid i starten på at ungdommene selv får si ting de mener er viktig.

En god start kan være å få alle til å reise seg opp, og være med på en enkel lek eller bevegelsessang.

HER ER ET FORSLAG TIL HVA DU KAN SI:

Jeg vil begynne med å si at du er velkommen her akkurat sånn som du er. Uansett hva du tenker og føler, om du liker gutter eller om du foretrekker jenter, eller du ikke vet helt hva eller hvem du liker, om du er fornøyd med kroppen din eller ikke – du er en bra person akkurat slik du er!

munn_ADagens økt heter Idoler & Idealer, og det handler om alt som påvirker oss til å ta de valgene vi tar. Når vi skal snakke om dette, er det viktig å forstå at vi kommer fra forskjellige plasser. Noen av dere har kanskje tenkt mye på dette før, mens andre har ikke gjort det. Noen har kanskje noen vanskelige opplevelser som dukker opp når jeg snakker om dette. Det er helt greit! Her skal du få være akkurat som den du er, og du deltar i disse timene på dine egne premisser. Hvis du trenger å sette deg ned litt, ta en stol og sett deg inntil veggen, så skal du få være i fred. Det er ikke alltid noen god grunn til at vi reagerer slik vi gjør, det er bare sånn, og det er greit! Du sier akkurat så mye du vil, og ingen forventer at du skal si noe du ikke vil. Det som blir sagt, forblir i dette rommet.

Dere skal ikke godta alt det jeg sier, eller det han på filmen sier,  bare fordi vi er voksne – vær gjerne uenig! Jeg kan ikke vite hvordan det er å være deg. Vis respekt for de andre og deres meninger. Du kan spørre meg om absolutt alt, og jeg svarer på det meste, men ikke på alt.

Dette er en kort introduksjon til tematikken medier, kropp og idealer.

Aldersgrupper

Denne økten består av en film på fire minutter og etterfølgende spørsmål til samtale. 

En enkel øvelse, som kan stå for seg selv, eller benyttes som en fortsettelse av samtalen etter filmen «Idoler & Idealer».

Aldersgrupper

Avslutning

Tid:

Ta evt en runde og spør om det er noe de sitter igjen med fra dagens økt, eller om det er noen spørsmål helt til slutt. Vær forsiktig så du ikke starter en ny samtale, men hvis noe dukker opp så kan det tas opp igjen ved neste anledning. Så kan avslutningen være noe slikt som:

Takk for nå, takk for at du har deltatt, det er ingen selvfølge. Ta godt vare på deg selv. Ta godt vare på hverandre! Hvis det er noe av det vi har snakket om, som av en eller annen grunn gir deg lyst til å snakke med noen, så ta kontakt med meg!