Kvinnen ved brønnen

Kursopplegg: Venner & valg

Før bibelstudie:

Dette bibelstudiet er ment å benyttes etter å ha sett filmen knyttet til samtaleopplegget «Venner og valg». Se filmen først, og ta en runde med hva folk tenkte på i løpet av filmen. Deretter kan det som blir nevnt muligens tas med inn i samtalen rundt bibelteksten.

Bibelteksten: Joh 4,1-30 + 4,39-42

Vi råder til å lese ved at alle slår opp i Bibelen. Man kan bytte på å lese, eller at ungdomslederen leser teksten og andre følger med. Eventuelt kan lederen gjenfortelle historien:

I en fortelling i Bibelen møter vi en kvinne som er utstøtt, blir baksnakket og sett ned på fordi hun har vært sammen med mange mannfolk.  Hun prøver å unngå andre mennesker og drar derfor midt på varmeste dagen for å hente vann i en brønn. Der møter hun Jesus. Kvinnen prøver å skjule det hun ikke er stolt av, men det Jesus gjør er interessant. Han sier det rett ut til henne: Du har vært med flere menn. Han avslører det hun forsøker å skjule, hun viser sin sårbarhet for Jesus.

Spørsmål til samtale

Det står i vers 6 at Jesus møtte kvinnen i «den sjette timen». Dette er ca klokken tolv på dagen, og det var ikke et vanlig tidspunkt å gå og hente vann på. Fordi klokken tolv vil det være veldig varmt, så man pleide å hente vann mye tidligere på dagen før sola står høyt på himmelen. Så kvinnen forventet mest sannsynlig å ikke møte noen andre.

– Hvorfor tror dere at kvinnen valgte et tidspunkt som var uvanlig å hente vann på?

– Jesus visste alt det kvinnen hadde gjort, som hun ikke var stolt over.  Hun hadde vært med mange menn, noe som var sett veldig ned på. Hvordan møtte Jesus henne?

– Hva tenker du om at Gud vet alt om deg? 

-På hvilken måte kan det være bra å fortelle noe om seg selv som en ikke vil at andre skal vite? Når bør en være forsiktig med å fortelle for mye om seg selv?

– Tror du at Gud møter deg på samme måte som han møtte den samaritanske kvinnen?

Verdt å nevne i samtalen

– Vi mennesker gjemmer oss ofte bak noe for å skjule vår skam. Kvinnen vi møter i teksten gjemmer seg ved å gå til brønnen når ingen andre gjør det. Vi i vår tid gjemmer oss kanskje mer bak det flotte vi legger ut på Facebook, fordi da kan vi gi inntrykk av at vi har det bedre enn vi egentlig har det. Noen gjemmer seg bak det å drikke alkohol. For gjennom å drikke alkohol kan de «slappe mer av og være seg selv», og skylde på at alkoholen har den virkningen. Mens i realiteten er det ikke alkoholen som har virkningen, men det at de gjemmer seg bak alkoholen gjør det lettere.

– Når kvinnen møter Jesus ble hun sett for den hun er. Hun trodde hun var mindre verdt og at Jesus ville dømme henne, men det gjorde han ikke. Vi ser at hun løper inn i byen og forteller om det hun hadde opplevd. Hun var frigjort fra det sosiale presset og forventningene som holdt henne igjen. Hun tok kontrollen og ropte sitt budskap ut til alle.

– Å være sårbar er utfordrende, fordi vi risikerer å bli såret. Dessverre er det slik at vi vil ikke unngå å bli såret i løpet av livet. For eksempel blir du kjæreste med noen, og så blir det slutt. Da kjenner man som oftest at man har blitt såret. Da trenger man gjerne å beskytte seg selv og sine følelser en stund før man kan finne en ny kjæreste. Men for å ha et sunt forhold til en kjæreste, eller sine venner for den saks skyld, så må man stille seg sårbar. Det betyr ikke at de behøver å vite alt om deg, men man kan ikke holde de helt vekk fra seg selv heller.

– Jesus forteller henne at han er Messias – som hun visste betydde nytt håp, tilgivelse og en ny start. Det gir kvinnen mot til å gå og møte de menneskene som hun før prøvde å unngå. Uansett hva du har gjort, uansett hva du skammer deg over, så gir Jesus deg alltid en ny start. Han forteller deg at din verdi ikke er avhengig av hva du gjør,  hva du har gjort, hvordan du ser ut eller hvem vennene din er.