Om seksualitet

Kursopplegg: Fest & følelser

Se nederst i artikkelen for lenker og for vedlegg til redigering og utskrift. 

Her tar vi for oss følgende om seksualitet:

  • Hva er seksualitet
  • Seksualitet og kristen etikk
  • De ti bud
  • Hvorfor har vi sex?
  • Å ta på
  • Forelskelse
  • Å være kjærester
  • Du bestemmer!
  • Nei betyr nei!
  • Er du klar?

Hva er seksualitet

Verdens helseorganisasjon sier dette om hva seksualitet er:

Utropstegn

«Seksualitet er en integrert del av ethvert menneskes personlighet, og kan ikke skilles fra andre sider av livet. Seksualitet er ikke det samme som samleie eller evnen til å få orgasme, seksualitet er mye mer. Den finnes i den energien som driver oss mot å søke kjærlighet, varme og nærhet. Seksualitet uttrykkes i det vi føler, hvordan vi beveger oss, og hvordan vi berører og berøres av andre. Seksualitet påvirker våre tanker, følelser, handlinger og vårt samspill med andre mennesker.»

Når vi snakker om seksualitet, så betyr det mye mer enn det å ha sex.

Seksualitet og kristen etikk

Hvis det er sånn at seksualiteten er innebygget i hvert menneske, så må jo det bety at Gud har skapt oss med denne seksualiteten, og at Gud har skapt seksualiteten som noe godt. Vi må bruke seksualiteten vår til det som bygger opp, og ikke til det som bryter ned.

Gud har skapt kroppene våre helt ulike, de fungerer helt ulikt, og de forandrer seg gjennom livet. Det kan være vanskelig å forstå at det er sånn. Vi skal glede oss over at vi er så forskjellige. Vær litt nysgjerrig på andre, hvordan det er for dem å være seg!

Alle mennesker trenger kjærlighet, varme og nærhet for å kunne leve, og det handler seksualiteten om. Seksualiteten er med på å forme de forholdene vi har til andre mennesker, til familie, til venner og en eventuell kjæreste. Gud har skapt oss til å være en del av disse fellesskapene med andre, og seksualiteten vår handler om hvordan vi er med hverandre.

Gud har bedt oss om å forvalte alt det skapte på en god måte, det gjelder både oss selv og andre. Vi skal behandle hverandre ordentlig, respektere andres fysiske og psykiske grenser, og ikke tråkke over der vi ikke er invitert inn.

Rose

De ti bud

I de ti bud i Bibelen finner vi gode leveregler som kan si oss mye om seksualitet. Det er et bud som heter: Du skal ikke bryte ekteskapet. Det handler om at det er viktig å være trofast mot hverandre, fordi jeg har det aller best når jeg slipper å dele den jeg elsker med en annen person.

Et annet bud sier at du ikke skal begjære din nestes kone – eller sagt på en annen måte, at du ikke skal flørte med kjæresten til kameraten eller venninnen din. Det handler om å ikke tråkke over andres grenser, ikke bevege deg inn på et område der hvor du ikke er invitert inn. Flørting med kjæresten til kameraten din er dårlig gjort – både for kameraten din, for kjæresten, og for deg selv.

Budet du skal ikke stjele, kan handle om at du ikke skal ta kjæresten til en annen, ikke prøve å stjele en som allerede er opptatt.

Så er det et bud som heter: Du skal ikke vitne falskt mot din neste. I denne sammenhengen kan det være et godt råd om at det er viktig å være ærlig, og å være ærlig mot kjæresten din. To mennesker som er glade i hverandre, må ha tillit til hverandre for å holde sammen. Du må være trygg og kunne stole på den andre. Det kan bety at du ikke skal fortelle til vennene dine ting om kjæresten din, som han eller hun ikke vil at du skal fortelle videre.

Snakk sammen to og to:

Kan du komme på én eller flere gode grunner til å velge å ha sex med noen? Eller grunner til å ikke ville ha sex med noen?

Hvorfor har vi sex?

Hvorfor har mennesker sex, egentlig? Det kan være mange grunner, og det er det viktig å vite om. Du kan ikke vite grunnene et annet menneske har til å ville ha sex med deg. Det kan være andre grunner enn du selv har til å ville ha sex. Her er noen eksempler på forskjellige grunner til å ha sex som mennesker kan ha.

En kan være interessert i et annet menneskes kropp. Det er spennende å ta på andre mennesker, og det kjennes godt når andre tar på deg.

Når man er naken, og når man får orgasme / utløsning, så er en helt ubeskyttet, og en føler seg sårbar. Det å kunne dele denne sårbarheten sammen med et annet menneske, skaper følelsesmessige bånd til den andre. Sex kan handle om å ville vise at en stoler på et annet menneske, at en vil bygge tillit.

I kroppen vår kan vi kjenne på kåthet. Vi kan bli kåte av å se på bilder eller filmer, vi kan bli kåte av å møte et annet menneske, vi kan bli kåte av å ta på bestemte ting eller av spesielle berøringer, vi kan bli kåte av fantasier, av drømmer om natten, og noen ganger blir vi kåte helt uten grunn, og kanskje på et tidspunkt der det passer veldig dårlig. Alt dette er helt normalt. Kåtheten gir oss trang til å ha sex. Sex kan hjelpe en til å slappe av, få ut spenninger i kroppen, og gi fysisk nytelse.

Hvis man ikke har hatt sex før, kan man ha lyst til å prøve det, rett og slett fordi man er nysgjerrig på hvordan det er.

Det kan også handle om at du er ensom, at du føler du ikke er pen nok, at du tror at ingen liker deg. Det kan være at du har det utrygt hjemme fordi det bare er krangling. Da kan det å finne noen å ha sex med, kjennes som en bekreftelse og en trygghet som du trenger. Men det løser ikke problemet.

Noen synes det er flaut å være den eneste som ikke har «gjort det», og derfor er det viktig å finne noen å gjøre det sammen med. Noen har lyst til å skryte til vennene sine av at de har ligget med noen, og at de har erfaringer som de andre ikke har. Og man kan oppleve at man blir presset til å ha sex.

Vi kan ha sex ut i fra et ønske om at den vi er glad i skal ha det godt, og at en ønsker å lære mer om den andres seksualitet.

Noen ganger kan en mann og en kvinne ha lyst til å få barn sammen, og da har man sex for å bli gravid.

Jeg vil at du skal tenke litt på dette nå: Man kan ha veldig mange ulike grunner til å ha sex, og ofte er det flere grunner på en gang. Hvordan kan du vite at den du har sex med, har de samme grunnene som du har selv? Og synes du det er viktig å vite det? Det kan også være veldig ulikt hva man mener med «å ha sex». Er det det samme som å ligge sammen? Kan det kalles sex hvis ikke begge har lyst?

Fjær

Å ta på

Det finnes berøringer som gjør godt og berøringer som gjør vondt. Det kommer an på hvem det er som tar på deg, om det er mamma som tar på deg eller om det er den litt rare naboen som gjør det. Det kan være at det som vanligvis kjennes godt, plutselig kjennes vondt fordi en er syk eller lei seg. Noen har opplevd vonde ting i livet som har satt seg et eller annet sted i kroppen. Hvis noen tar på deg på et bestemt sted, kan du bli minnet på det som var vondt.

Hva tenker du når jeg sier at det er måter å ta på som er lov, og måter som ikke er lov? Vet du forskjellen? Det er ikke lov å slå, er det vel?

Eksempler på gode berøringer kan være å holde hverandre i hånden, å få en god klem, at noen stryker deg lett på armen, eller rusker deg i håret…

Vet du hva slags berøringer du synes er gode? Hvordan liker du å bli tatt på? Kan du forklare til andre hvordan de skal ta på deg for at du skal synes at det er godt?

For det er vel meningen at du skal synes at sex er godt? Men det er det ikke alltid, og det er ikke alltid så lett å finne ut hvordan det kan bli godt. Det kan ta lang tid å finne ut av. Hvis det ikke er godt, er det da sex? Hva tenker du?

Forelskelse

Hva betyr det å være forelsket, hvordan kan en vite at en er forelsket? Det kan være veldig forskjellig fra person til person, og det er ikke alltid helt lett å vite.

Det kan være at en blir veldig fascinert eller sjarmert av et annet menneske, eller at en ser opp til en annen. Det kan være at en ikke klarer å slutte å tenke på eller drømme om et annet menneske.

Det kan være at en blir kåt av å se på et annet menneske, eller at en lengter etter å være nær den andre. Det går også an å bli veldig glad i en annen uten at det betyr at en har lyst til å ha sex med den andre.

Noen ganger kan det være veldig forvirrende og frustrerende å være forelsket, som regel er det en veldig deilig følelse – det kan kjennes som at en holder på å sprekke av glede. Forelskelsen kan få en til å gjøre helt sprø ting som en aldri ville gjort ellers. Og noen ganger – så  går forelskelse fort over.

Hva når den du er forelsket i ikke er interessert i deg? Da mener jeg at det er viktig å ikke presse seg på, heller holde litt avstand og se hvordan det går. Det kan føles vondt og vanskelig å være forelsket i en person som ikke er forelsket tilbake. Og det kan være like vanskelig å si til en person som er veldig forelsket i deg, at du ikke er interessert.
hjerte med pil

Å være kjærester

Flørting er ulike måter å fange den andres oppmerksomhet på, å få den du er forelsket i til å like deg. Noen ganger flørter vi uten å vite om det selv. Noen ganger kan det være ganske plagsomt å bli flørtet med.

Hvis man er så heldig å ha blitt kjærester med noen, kan det være godt å ta på hverandre, kanskje kysse litt. Det tar lang tid å bli godt kjent med hverandre, og en må bruke god tid! Ikke gå for fort frem. Ta hensyn til at andre kan synes det er ubehagelig om dere kliner på et sted som alle ser det.

En må snakke sammen for å bli kjent. Snakk sammen om hva en tenker om det å være kjærester, for det kan være veldig forskjellig! Det er vanskelig å være helt ærlige med hverandre.

For å trives i hverandres selskap, er det viktig å finne ting som begge liker å gjøre på. Kanskje det kan være å se på filmer, gå turer sammen, høre på musikk, spille spill, lese bok høyt for den andre, eller lage mat sammen?

For å få et kjæresteforhold til å vare litt lengre enn en kort tid, så må du vise den andre at du er til å stole på. En må ha tillit til hverandre.

Det er viktig å ikke glemme vennene sine når en har fått seg kjæreste. Venner er viktige, og du må sette av tid til å være med dem, ikke bare være med kjæresten. Kanskje kjæresten din kan bli kjent med vennene dine, og at dere kan finne på ting sammen?

Hva om det blir slutt? Det kan være ganske vanskelig å takle, og da trenger en noen å snakke med om det.

Du bestemmer!

Noen opplever å bli tvunget av en annen til å gjøre ting de ikke vil. Da er det noen som misbruker makten de har til å få viljen sin. Hvis du har blitt utsatt for noe slikt, har du ikke hatt sex, du har opplevd maktmisbruk, du har blitt utnyttet av et annet menneske, du har blitt trakassert eller opplevd et overgrep. Hvis noen har behandlet deg på en måte som du ikke likte, har du blitt krenket, og da må du fortelle om det til noen som du stoler på! Det er ulike måter man kan bli krenket på. Du kan ha blitt krenket eller utsatt for et overgrep helt uten at noen har tatt på deg. Det kan f.eks. være sexpress, at du har fått stygge kommentarer eller meldinger med stygt innhold, at noen har vist seg nakne for deg uten at du ville det, eller bare det at noen ser på deg på en måte som kjennes veldig ubehagelig.

Hvis du sender videre et nakenbilde av deg selv eller en annen som ikke er blitt 18 år, er du faktisk delaktig i spredning av barneporno!

Du bestemmer over din egen kropp. Ingen skal få gjøre noe med kroppen din som du ikke vil selv. Du kan utforske din egen seksualitet når du er alene. Det er helt vanlig og bra å bli kjent med, og være godt mot, sin egen kropp på den måten. Men når du lar andre ta del i din seksualitet, enten dere snakker om sex, du viser deg frem på webkamera eller du tar på andre og lar andre ta på deg, da må du passe på! Er du sikker på at dette er noe også den andre vil? Har den andre makt og mulighet til å si nei hvis den ikke ønsker å ta del i dette?

Brennende hjerte

Nei betyr nei!

Når noen sier nei, så betyr det absolutt nei. Da må en slutte å prøve seg. Sexpress er ikke greit. Hvis du er usikker på om dette er noe som bare du vil, så må du spørre på en ordentlig måte, slik at den andre kan si ja eller nei. Det kan være vanskelig å svare på en skikkelig måte hvis man er redd, er veldig trøtt, eller har drukket alkohol. Og det går an å angre seg etterpå.

Det er lov til å si nei til sex selv om man er kjærester. Ja, selv om man er gift skal man ikke presse den andre til å ha sex. Da er det også lov til å si nei. Du trenger ikke å si ja til sex, selv om du har sagt ja til sex før. Det er du selv som bestemmer hver gang om du vil ha sex eller ikke. Hver gang er like viktig.

Før du er fylt 16 år, sier norsk lov at du ikke har lov til å ligge med andre. Det samme gjelder det å vise porno til noen som er under 16 år, seksuelt snakk og andre ting. Den loven er der av en grunn: Den er der for å beskytte den som ikke er gammel nok enda. Loven kan være en hjelp til å si nei, hvis du er under 16 år. Da kan du si: Nei, det er ikke lov.

Er du klar?

Jeg vil avslutte denne delen med å si at du har ansvar for å beskytte deg selv, kroppen din og dine egne grenser, og at du må respektere andres grenser.

Pass på når andre får ta del i din seksualitet.

Når er man gammel nok til å ligge sammen? Det er i hvert fall sånn at 1 av 3 i Norge venter til etter at de er blitt 18 år før de ligger med noen, hvorfor tror du at det er sånn?

Et godt utgangspunkt for å ligge sammen er at du har en partner som du er glad i, som vil forplikte seg, som du kjenner og er trygg på, en som du kan slappe av sammen med og le sammen med og snakke godt med. En som elsker deg akkurat slik du er.

Du må bestemme selv når du er klar for sex, det er et valg som ingen andre kan ta for deg. Jeg håper det jeg har sagt har gitt deg noe å tenke på. Slapp av – det ordner seg. Det kommer til å gå bra!

6 regler om sex

Klikk for filmen Nei er nei