Å snakke om kjærlighet, berøring og relasjoner

Brennende hjerte

I arbeid med ungdom må man snakke naturlig om seksualitet, og det må være rom for å svare på det ungdommene lurer på. Ungdom trenger en motvekt til bilder av urealistiske parforhold og idealisert og virkelighetsfjern sex som de møter i ulike medier.

Gode og vonde berøringer

Å snakke om gode og vonde erfaringer av berøring kan være en god innfallsvinkel til å snakke om seksualitet – og da handler det ikke bare om bryster og kjønnsorganer! Det kan være en klem som var ubehagelig, som varte lenger enn den skulle, eller var fra en person en ikke forventet en klem fra. Det kan være et kyss på kinnet, å holde hender eller hvor godt det er å ligge inntil et annet menneske med klær på.

Bli kjent med kroppen

Ungdom kan ha behov for å høre at det er bra å ta på sin egen kropp, bli kjent med kroppen sin og bli glad i den kroppen man har. At det er helt vanlig å tilfredsstille seg selv seksuelt, og ingenting å bekymre seg for, kan også være viktig å få fram. På den måten kan man selv finne ut hva en synes er god berøring.

Kropp og sex

I noen menigheter og ungdomsmiljøer har en god erfaring med å invitere helsesøster eller andre fagpersoner til å snakke om kropp og sex. Dette kan en med fordel knytte til undervisning om seksualitet, grensesetting, verdier og relasjoner. Hvis en kjenner seg komfortabel med det, kan en selv komme inn på temaer som ulike former for sex, seksuell nytelse og sikker og samtykkende sex.

Kroppsfokus og kroppspress kan det være viktig å snakke om, les mer her: Gutter og muskler

Utprøving

Å omtale utprøving sammen med andre og testing av grenser som normalt, er ikke det samme som å oppfordre til dette, eller å signalisere at «alt er greit». Det er vanlig for ungdom å ha prøvd ut seksuelle grenser med jevnaldrende uten å være kjærester, og en kan være forelsket i eller ha seksuelle erfaringer med en av samme kjønn, uten at det betyr at en er homo. Hvilke gode eller dårlige erfaringer en har gjort sammen med andre, trenger ikke å definere hvem en er, og det kan ungdom trenge å bli fortalt.

Relasjon

I en fase av den seksuelle utviklingen har ungdom mest fokus på egne lyster og behov når de er sammen med en partner, og da er det bra å samtale om ansvarlighet og hvor viktig det er å beskytte seg med kondom. I et mer etablert parforhold motiveres sex og seksuell tilfredsstillelse like mye av den andres ønsker og behov, og dette kan en gjerne snakke om.

BK Sunt og Sant - generell-8159